fredag 4 juli 2008

Passion för pioner




Jag har en passion för pioner, speciellt det här fluffigt vita med ceriseröda stänk inuti.

Granne med kvanne


Medan Micha ljuger som bäst i Ljugarn har jag lagt mig på min egen ljugarbänk i kolonin och beundrar det gotländska frö som intagit en ny skepnad och nått en ansenlig höjd medan jag varit i ökenland. Nyfikna grannar och tillfälliga besökare tisslar o tasslar om vad den ståtliga tingesten kan vara för typ av växt. Ringa polisen? Men kära nån, quinna håller sig faktiskt inom lagens långa armar även i koloniland. Kvanne, that´s it..



Tar Du av dig skorna?

En bekants bekants bekant hyr en lägenhet av en privat hyresvärd. Med jämna mellanrum brukar värden titta till sina hyresgäster för att kolla läget. Och det är väl helt i sin ordning med lite social samvaro med den som föder en samtidigt en check att allt funkar och är till belåtenhet. Det som hyresgästerna inte tycker är så där riktigt okey är att han har ovanan att kliva in i deras pörten helt oanmäld och/eller när de inte är hemma. Med skorna på..oavsett väderlek..varvid smutsiga fotprints syns lite här och där när han varit där. Inte okey alls. Nope. Respekt!

” Ta av dig skoooorna, o ja ja ja jaa..

Ovan nämnda hyresvärd beslöt att göra vissa förbättrande åtgärder i fastighetens badrum vilket hyresgästerna såg fram emot. Värden meddelade datum för igångsättandet varvid hyresgästerna planerade in det i sin kalender. Mannen i den aktuella familjen jobbar nattskift och brukar sussa gott fram emot 14-snåret på eftermiddagarna. En morgon, kl. 06.30, vaknade han med ett ryck. Gnuggandes sina sömndruckna ögon skymtade han en okänd profil vid sänggaveln. En hantverkare. Den av hyresvärden anlitade entreprenörens underleverantörs hantverkare hade anlänt. En dag för tidigt. Även han bärandes skorna på. I sovrummet. Inte okey alls. Nope. Efter x antal telefonsamtal med hyresvärden, som skyllde ifrån sig på sin underentreprenör, gav familjefadern upp. Tog en snabbdusch, stängde sovrumsdörren och begav sig hemifrån för att hantverkaren skulle få arbeta ifred. I badrummet.

” Varje gång du tar av dig skorna så medge att det känns
skönt….”


Ovan nämnda familj anlände till sitt hem senare samma dag. Och vad skådade deras blå iris om inte lortiga fotprints - överallt. Inte enbart i hall och i badrum. Nope. I vardagsrum samt i bägge sovrummen. I föräldrarnas sovrum var dessutom dubbelsängen flyttad en aning och hade färska skador av något som skavt rätt rejält mot gaveln. På kanten av täcket fanns gruskorn, ungefär som om någon klivit upp i sängen med skorna på. Hyresvärden erhöll ytterligare samtal vars exakta ordagranna innehåll ej lämpar sig i tryck men för att göra en lång historia, som i skrivande stund ej är riktigt utredd, handlade det om huruvida hantverkaren haft anledning att överhuvud träda in i något annat rum än hall och badrum, varför han flyttat på sängen och dessutom klivit upp och i sängen – med skorna på…

” Ta av dig skorna, o o o...”

Jag har och bär skor. Sedan förra numret har även jag iklätt mig rollen som hyresvärd. Även om det är av ringa omfattning så visar jag respekt för min hyresgäst. Jag tar av mig skorna när jag är på besök och dessutom – i god tid innan meddelar min ankomst och håller såväl datum som tid. Fattas bara annat. Visst är det lätt att fastna i vanor och ovanor men vart har tillit och respekten tagit vägen? För att inte tala om yrkesstoltheten. Jag bara undrar men lämnar denna historia därhän så länge. Med Povel Ramels skönsjungande stämma i färskt minne, ber jag att få tillönska er läsare en riktigt härligt avkopplande sommar och semester. Själv kommer jag att tillbringa den utan skor så ofta jag kan. Prova du också..

Black Beauty