torsdag 20 oktober 2011

From my deck-chair point of view...


Nu på söndag hålls det första demokratiska valet i Tunisien. 217 medlemmar ska väljas till den nya konstituerande församlingen. Med allt vad de innebär...


Valrörelsen har skruvat upp rejält, utlovar seger och success. Men det är inte lätt för gemene man och kvinna här att sätta sig in i de olika budskapen. "-Vem kan man lita på???"....



Salafisterna  försöker störa valet så mycket som möjligt, till och med de fredliga demonstrationerna för demokrati och yttrandefrihet, vilket några av mina bekanta har råkat ut för....




Partier på valsedel som gäller valet i Tunisien;

De sex partierna som finns på valsedel under valdagarna den 20, 21 och den 22 oktober på Ambasaden.

Ettakatol på arabiska. FDTL : Forum democratique pour le travail et les libertés. Grundat 9 april 1994, av Mustapha Ben Jaafar, läkare och f d ledare för det tunisika läkareförbundet. Partiet blev legaliserat 25 oktobre 2002. Partiet är medlem i socialistinternationalen och broderpartiet till de svenska socialdemokraterna. Partiet ger ut en veckotidningen ”Mouwatinin” (Medborgare)http://www.ettakatol.org/journal/154_fr/index.html, och har en webbsida:http://www.fdtl.org/

PDP : Parti democrate progressiste, en samling socialliberala och progressiva, (grundare: Najib Chebbi . var minister i den första och andra övergångsregering efter Ben Alis flykt), Maya Jribi är partiets generalsekreterare. Partiet ger ut en veckotidning ”El Mawkef” som ofta stoppades av Ben Alis regeringen.http://www.pdpinfo.org/spip.php?lang=fr.

Ennahda : Islamister (Rached Ghannouchi är ledaren. Han levde i exil i London )).Grundat 1981 av intellektuella inspirerade av de egyptiska muslimska bröderna , Ennahdha (väckelsen) var tolererad av Bourguiba och efter 1987 av Ben Ali. Partiet deltog i valet 1989 med s k självständiga kandidater och fick 17% av rösterna. Strax därefter blev partiet anklagat för konspiration och krossat av Ben Ali. Tusentals partimedlemmar blev arresterade, torterade och dömda till långa fängelsestraffar.

Al Mottamar på arabiska, المؤتمر من أجل الجمهورية CPR : Congres pour la République, grundat 24 juli 2001, av Moncef Marzouki, professor i medecin och avskedades av Ben ali.
Marzouki fängslades 1993 och blev fri tack vara Nelson Mandela som har agerat för hans frigivningen. Dr Marzouki var ordförande över organisationen för mänskliga rättigheter ( LTDH) och tvingades till landsflyktning i Paris 2006. Partiet legaliserades efter Ben Alis fall. Partiet legaliserades den 8 mars 2011.

Al Qotb på arabiska, Pôle Démocrate Moderniste. Det är en samling av 4 politiska partier Mouvement Ettajdid ( det gamla kommunistpartiet i Tunisien som bildades 1936), Parti Socialiste de Gauche (PSG), la voie du Centre och Parti républicain. Samt fem obereonede initiativ som är Collectif National des Indépendant(e)s du pôle -- Initiative Citoyenne -- Ligue des Indépendants du Pole -- Assez de Divisions, Allons de l'avant ! -- Appel Pour un Pôle Démocratique Progressiste et Culturel.

Samlingen är motsvarande Vänsterpartiet i Sverige. Det är det enda parti i Tunisien som har lyckats ha en stor representation av kvinnor som är första namn på listorn över 50%. En stor del av kandidaterna är kända kultur och media folk som tex Selma Baccar känd filmregissör i Tunisien.





På Tv-kanalen Tunisie 7 och i pressen finns instruktioner hur man praktiskt går till väga när man röstar...



Over and out.....