måndag 30 januari 2012

R. I. P. Pörtet

"A-märkt" 
"Annikas Pörte...när jag jobbade i parken åt Fred och Roger hade jag den här lilla stugan som övernattningspörte. Bytte lås, fönster och knutbrädor. Målade rubbet, gjorde i ordning trädgårdsland, rabatter och en bred gångstig med gräsklipparen så att fler än jag skulle kunna ta sig fram till slänten vid stentrappen. Rensade upp vid strandkanten och botten från tusentals glasbitar och porslin. På den gamla goda tiden användes stugan till omklädningsrum för de som spelade på friluftteatern. Förmodligen även som krypin åt den som skötte båttrafiken över älven. När Mr Tupp tog över bad jag att, mot betalning, få vara kvar och fortsätta underhållet. Svaret uteblev helt och hållet. En liten tår bränner bakom ögonlocket varje gång jag ser förfallet."






Ovanstående text är kopierat från ett av mina inlägg i Facebook-gruppen Föreningarnas Park, som jag var med och startade i början av förra året tillsammans med Icka Cavallin m.fl.. Målsättningen var att få upp ögonen på folk här i bygden för vår vackra pärla Ljusdals Folkpark. Ropen skalla - parken åt alla! Personlig ambition i sammanhanget var att återigen - som högst tillfällig "husockupant" -  få möjlighet att erbjuda många frivilliga arbetstimmar och material för upprustning av Pörtet. Akut åtgärd var att få bort det stora lärkträdets nedersta tunga grenar som låg och tryckte på taket och den lilla skorstenen. Glädjande nog och efter många kvinnor, om och män, gick parken tillbaka till kommunens ägo. Sen hann det bli vinter och med den anlände "Berit" och "Dagmar"....



Mitt kära 
PÖRTE
*  någon gång på 1930-talet (?)
har lämnat mig och många
byggnadskulturhistoriskt intresserade vänner
i sorg och saknad

Ljusdal  Januari 2012
ANNIKA
__________

Slumra gott, Du kära boning
Hav tack för allt skydd Du gett
Jag skall i hjärtat bära
Ditt minne i rikt och stort
__________

Stormarna såg till att jordfästningen ägde rum direkt på plats. Alla som då var frånvarande och önskar hedra den bortgångne framgent,  rekommenderas att aldrig släppa skötsel och underhåll av Ljusdals Folkpark och dess byggnader vind för våg åt utomstående.